geesje kuitNaar buiten en Zuid Amerika

Ik ben Geesje. Ik hou van kunst, creativiteit en ben graag buiten in de natuur: wandelen, tuinieren, paardrijden, fietsen, zeilen. Ik hou ook erg van gezelligheid en avontuur. Ik heb in Wageningen dierwetenschappen gestudeerd en heb aansluitend met mijn man Dick in Zuid Amerika ontwikkelingswerk gedaan. We hebben 7 jaar in Peru en Bolivia gewoond, waar onze oudste dochter is geboren. We hebben er een heel bijzondere tijd gehad en veel genoten van de mensen, culturen en landschappen.

Uitdaging in Delden

Een van mijn grootste uitdagingen was om na het verblijf in het buitenland weer een weg te vinden in Nederland. Als je zo lang weg bent geweest, voel je je de eerste tijd een vreemdeling in eigen land. Ik ben aan de slag gegaan op het gebied van landbouw, natuur en milieu, kregen we er een zoon bij en zijn verhuisd naar Delden. Inmiddels hebben we een eerste kleinkind waar we heel veel van genieten!

Leven van het land

Werken in het groen heeft mij ook geleerd te kijken naar het landschap en om er creatief mee bezig te zijn: naast tekenen en schilderen vind ik het ook fijn om dingen te maken, producten te ontwikkelen, lekker te koken en met mensen activiteiten te ondernemen die daarmee te maken hebben. John Seymour ‘Leven van het Land’, is mijn inspiratiebron. Daarin staat hoe je van twee hectare land helemaal zelfvoorzienend kunt leven. Heel erg leuk om dat in de praktijk te brengen!

Impressionisme van Claude Monet

Als kind ben ik opgegroeid aan de rand van de Veluwe in een fantastisch mooie omgeving met heerlijke bosluchten. Van mijn vader leerde ik tekenen en filosoferen. Deze elementen samen maken dat ik graag landschap en natuur teken en schilder. Ik bewonder de schilders die met weinig veel kunnen zeggen en ben een fan van het impressionisme, vooral van Claude Monet.

Schilderen en kindertijd

Ik teken al vanaf mijn kindertijd. Eerst met potlood, later met inkt en houtskool. Pas later kwam het schilderen: aquarel en later met acryl- en olieverf. Tegenwoordig gebruik ik verschillende technieken, ook in combinatie, zoals houtskool met aquarel en ben begonnen met lithografie (steendruk).

hans_janssen_tekendocent_acryl_papierInspiratie

De natuur is mijn grote inspirator: landschap, water, spiegelingen, bos. Buiten voel ik mij vrij en dat breng ik graag over in het schilderij. Mijn stijl is los, impressionistisch en soms abstract of geabstraheerd. De werken die het snelst tot stand zijn gekomen vind ik vaak het best. Het gaat mij om een sfeer of indruk over te brengen.
Inspiratie krijg ik ook door met anderen te schilderen. Zoals bij Artilo: m´n vaste schilderclub in Almelo. Ik vind het erg fijn om de passie en het schilderplezier te delen met anderen en geef daarom graag schilderles en workshops.

Diverse schildertechnieken

In de ruim twintig jaar dat ik schilder, heb ik veel en divers les gehad van verschillende schilders en tekenaars: stillevens in aquarel, abstract landschap in acryl, landschap en luchten in olieverf, portret tekenen en schilderen, modelschilderen, fantasie en abstract, schilderen met pastelkrijt, schetsen in guache, pentekeningen, botanisch tekenen, eenvoudige druktechnieken, monoprint, etsen en lithografie, etc.
Deze diversiteit past mij:  afwisselend, gevarieerd, maar wel met een eigen handschrift. geesje_kuit_fantasie_zelfportret